Column: De boeren weg uit Nederland? Daar vind ik wat van!

Boeren Nederland

Door vele politieke partijen wordt voorgesteld om de veestapel te halveren. Dit moet de stikstof crisis gaan verhelpen. O ja, is dat zo? Wat we dus gaan krijgen is: minder dieren in Nederland. Dat gaat veel geld kosten. Want boeren moeten uitgekocht worden. Wij Nederlanders houden ook nog van een lekker stukje vlees. Dat gaat dus betekenen dat ons vlees uit het buitenland moet gaan komen.

Wat gaan we dan krijgen? Ons vlees komt met duizenden vrachtwagens verderop uit Europa. Ons vlees komt via schepen de havens in. Ons vlees komt dan misschien wel met treinen of vliegtuigen naar Nederland. Is het dan zo dat er minder stikstof vrij komt?

Wij als postzegel op de wereldkaart willen dus de wereld gaan redden door de boeren uit te bannen. Wij als postzegellandje gaan dan blijkbaar minder stikstof uitstoten? Het gevolg is wel dat onze eieren, vlees, melk en andere dierlijke producten van verderop moeten komen. Die landen gaan dus voor ons stikstof uitstoten. Niet ons probleem inderdaad ons postzegel landje haalt de klimaat doelen. Ons groenten en fruit en granen moeten dan maar per schip, of vrachtwagen binnen komen want we hebben het wel nodig. Maar wel de klimaatdoelen gehaald!

Het mooie is natuurlijk is dat al dat mooie landbouwgrond gebruikt kan gaan worden van woningbouw. Voor windmolens en zonneparken. Super, denkt de overheid. Vreselijk, denk ik!

Wat moeten al die boeren gaan doen dan? Die generatie op generatie hun bedrijven hebben? Ach, om emoties moet het niet gaan toch? Als we de stikstofdoelen maar halen!

Nederland kent vanuit de vroege geschiedenis de landbouw en veeteelt. Is het nou nodig om deze geschiedenis uit te gaan wissen? Onze Nederlandse trots! Moet dat weg? Als het aan mij ligt: nee, nooit!!!

Want de overheid verschuift problemen naar het buitenland om er zelf beter van te worden.
Nou, dat kan je willen als postzegellandje, maar dan gaan we zeker niet wereldwijd de stikstofdoelen halen.

Is dit niet gewoon het eigen straatje schoon praten ten koste van boeren? Ten koste van andere landen in de wereld? Want hoe dan ook iedereen heeft de producten van de boeren, tuinders en landbouwers nodig!

Maaike Mossel.
Daar vind ik wat van!