Poetin meldt dat aanslag bij Moskou werk was van radicale moslims

Poetin
ANP

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) – De Russische president Vladimir Poetin meldt dat de aanslag op een evenementencentrum bij Moskou het werk was van radicale moslims. Hij zegt dat nu onderzocht wordt wie de opdracht gaf voor de dodelijke terreuraanval. Hij beschouwt het als een van de aanvallen van Oekraïne op Rusland.

Kort na de aanslag vrijdagavond claimde de terreurorganisatie Islamitische Staat al de verantwoordelijkheid. De Russen bleven echter in de richting van Oekraïne wijzen. “Het is belangrijk om de vraag te beantwoorden waarom de terroristen na hun misdaad probeerden te vertrekken naar Oekraïne. Wie wachtte hen daar op?”, aldus Poetin.

Volgens de Russische leider past de schietpartij in een bredere intimidatiecampagne van de Oekraïeners. “Deze gruweldaad is misschien slechts een schakel in een hele reeks pogingen van degenen die sinds 2014 in oorlog zijn met ons land door toedoen van het neonazistische regime in Kyiv.” Ze hopen hiermee “paniek en tweedracht te zaaien in onze samenleving, maar ze ontmoeten eenheid en vastberadenheid om dit kwaad te weerstaan”, zegt Poetin.

Oekraïne ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag van vrijdag waarbij zeker 140 mensen omkwamen.