Huishoudens gooien dagelijks wereldwijd miljard maaltijden weg

Groenten
ANP

DEN HAAG (ANP/AFP) – Huishoudens gooiden in 2022 wereldwijd elke dag 1 miljard maaltijden weg, staat in een rapport van de Verenigde Naties. Dit komt overeen met een totaalbedrag aan verspilling in heel het jaar van meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend 922 miljard euro. De VN beschrijven de voedselverspilling, in een tijd waarin bijna 800 miljoen mensen honger lijden, als een “wereldwijde tragedie”.

“Miljoenen mensen lijden vandaag honger omdat overal ter wereld voedsel wordt verspild. Deze verspilling is niet alleen een morele mislukking, maar ook een ecologische mislukking”, stellen de VN-onderzoekers. Volgens het rapport is het cijfer van één miljard maaltijden een “zeer conservatieve schatting”, het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger.

Veel verspilling komt omdat mensen vaak meer voedsel kopen dan ze nodig hebben. Ook worden porties verkeerd ingeschat en restjes niet opgegeten.

De organisatie stelt ook dat voedselverspilling vijf keer zoveel broeikasgassen veroorzaakt als de luchtvaartsector. Voor al het verspilde voedsel zijn ook enorme stukken land nodig.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is voedselverspilling niet alleen een probleem van de rijke landen. Het wordt over heel de wereld waargenomen, staat in het rapport. Daarin staat ook dat warmere landen meer afval produceren.