Schuldhulpverleners zien ‘alarmerende’ toename geldproblemen

Geld
ANP

ROTTERDAM (ANP) – Steeds meer mensen zoeken hulp voor het oplossen van hun geldproblemen. Dat merkt Humanitas, de grootste Nederlandse vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp, op basis van onderzoek. Directeur Jerzy Soetekouw vindt de cijfers “alarmerend”. “Onze vrijwilligers en coördinatoren zien mensen op hun dieptepunt. Zij vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen.”

Humanitas voerde een enquête uit onder coördinatoren binnen de organisatie. 63 procent van de respondenten meldde dat de vraag bij hun afdeling is gestegen. 44 procent zei bovendien dat bestaande geldproblemen zijn verergerd. De vrijwilligersorganisatie ondersteunde vorig jaar ruim 24.000 mensen met ernstige geldproblemen. In 2021 en 2022 waren dat nog respectievelijk meer dan 13.000 en ruim 17.000.

Een van de oorzaken die Humanitas aanwijst voor deze toename is de industrie die verdient aan schulden, zoals “agressieve” incassobureaus. Als mensen hun rekeningen niet kunnen betalen, verhogen deze bureaus het oorspronkelijk te betalen bedrag. “Een kleine schuld kan uitgroeien tot een monsterschuld”, legt Humanitas uit. “Zo kan er binnen de kaders van de wet goed worden verdiend aan mensen met schulden en is er sprake van een schuldenindustrie.”

‘Drastisch’

Volgens Soetekouw is ook de overheid hieraan schuldig, “wanneer zij belastingen, te hoge toeslagen en boetes int met weinig oog voor de menselijke maat”. De directeur beweert bovendien dat er onvoldoende wetgeving is om mensen te beschermen tegen de schuldenindustrie. Soetekouw riep de overheid in januari ook al op het beleid aan te passen en haar eigen werkwijze “drastisch” te veranderen.

Het werkelijke aantal mensen met problematische schulden is veel hoger. Humanitas wijst daarbij naar cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit komt naar voren dat meer dan 726.000 huishoudens dergelijke schulden hebben.