Oekraïense bevelhebber: Rusland is aan front zes keer sterker

ANP

KYIV (ANP/AFP) – Aan het front in de Oekraïens-Russische oorlog is de vuurkracht van de Russische strijdkrachten inmiddels zes keer groter dan die van Oekraïne. Dit zei de in februari benoemde bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten Oleksandr Syrsky in een vraaggesprek met het Oekraïense persbureau Ukrinform.

Afgaande op de afgeschoten munitie is het Russische leger zes keer sterker. Daardoor verliest Oekraïne manschappen en terrein, aldus Syrsky. Daarnaast heeft Rusland de activiteiten in de lucht de afgelopen weken en maanden aanzienlijk uitgebreid, onder meer met geleide bommen van de Russische types KAB.

De Oekraïners vechten nu “langs het hele front met weinig of geen munitie en wapens”, aldus de bevelhebber. Hij dringt er daarom op aan dat bondgenoten snel veel wapens leveren, ook voor de luchtafweer.

Volgens Syrsky hebben de Russen zich in het zuiden diep ingegraven en er sterke verdedigingslinies gebouwd. In het noordoosten zouden ze in de aanval zijn en mogelijk ook de tweede stad van het land, Charkiv, als doelwit hebben.