IAEA meldt droneaanvallen op kerncentrale in Zaporizja

Oekraïne
ANP

ZAPORIZJA (ANP/RTR) – Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft droneaanvallen gemeld op de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. De nucleaire veiligheid kwam volgens het IAE niet in het gevaar, maar het agentschap sprak desalniettemin van een “ernstig incident”.

Bij de droneaanvallen zou het beschermend omhulsel van de zesde reactor drie keer geraakt zijn, schreef IAEA-chef Rafael Grossi op X. “Het is een ernstig incident dat de integriteit van het omhulsel van de reactor had kunnen schaden.” Het IAEA heeft permanent een team van waarnemers in de centrale.

Volgens Grossi was het de eerste keer dat de centrale rechtstreeks werd geraakt sinds november 2022. “Dit mag niet gebeuren. Niemand kan enig militair of politiek voordeel halen uit aanvallen op nucleaire faciliteiten”, aldus Grossi.

Geen gevaarlijke schade

De Russische directie van de centrale stelt op Telegram dat het Oekraïense leger achter de aanval zit. Er werd geen gevaarlijke schade gemeld. Ook waren de stralingsniveaus in en rond de grootste kerncentrale van Europa na de aanvallen conform de norm.

Russische troepen bezetten de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne sinds het voorjaar van 2022.