Totale zonsverduistering te zien in Noord-Amerika

Zonsverduistering
ANP

WASHINGTON (ANP) – In Mexico, de Verenigde Staten en Canada kunnen mensen maandag een totale zonsverduistering zien. De maan staat dan precies tussen de zon en de aarde in, waardoor het zonlicht wordt tegengehouden en de lucht iets minder licht wordt. In Nederland is niets van de eclips te zien.

De verduistering begint rond 17.42 uur Nederlandse tijd, maar dan is er nog niet veel te zien. Bovendien valt de schaduw dan op de Grote Oceaan. Rond 20.07 uur Nederlandse tijd komt de verduistering ‘aan land’. Dan verdwijnt het licht van de zon boven de westkust van Mexico. Daarna volgen onder meer Dallas en Indianapolis in de Verenigde Staten en Montreal in Canada. Op veel plekken langs die route komen mensen soms om, beschermd door verduisterende brillen, naar de verduistering te kijken. De verduistering eindigt rond 21.55 uur Nederlandse tijd boven de Atlantische Oceaan.

Later dit jaar, op 2 oktober, is er nog een zonsverduistering, maar die is alleen in het zuiden van Chili en Argentinië te zien.

De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135. In 1999 was er ook een zonsverduistering, maar die was in Nederland net niet totaal.