Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

Mazelen toename in Europa. Ook toename in Nederland.
ANP

SOLNA (ANP) – Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

De cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC gaan over de 27 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. De meeste recente cijfers van de dienst waren van februari. Die hadden betrekking op heel 2023. Toen meldde het ECDC 2361 bevestigde besmettingen.

In Nederland zijn 64 gevallen van mazelen vastgesteld, met name onder arbeidsmigranten in en rond Eindhoven. Inenting tegen mazelen zit in Nederland in het Rijksvaccinatieprogramma, maar de vaccinatiegraad daalt, net als in veel andere landen. Mazelen zijn bovendien heel besmettelijk. Eén zieke kan ongeveer vijftien ongevaccineerde mensen besmetten, die ook elk weer vijftien anderen kunnen aansteken. Het virus verspreidt zich veel sneller dan bijvoorbeeld het coronavirus.

Ook het aantal gevallen van kinkhoest stijgt snel. Volgens het ECDC zijn er in 2023 en 2024 meer dan tien keer zo veel besmettingen als in 2021 en 2022.