Column: Zonnepanelen? Daar vind ik wat van!

Zonnepanelen

Alles moet elektrisch. En dan ook nog eens energiezuinig opgewekt. Dus wat gaan we doen? Heel veel zonnepanelen! De daken komen vol te liggen. Mooie weilanden worden vol gelegd als zonneparken. Branden zijn moeilijk te bestrijden met al die zonnepanelen op daken. Het water loopt er zo vanaf en bereikt niet het vuur eronder. Veel dieren verdwijnen omdat er zonnepanelen liggen op mooi gras. Ja, zeggen ze: “dan we moeten iets verzinnen dat de diertjes toch terug komen want de vlinders en de bijen moeten toch ergens van leven.” Probleem! Dus oplossing bedenken en dan dient vanzelf het volgende probleem aan en dan nog maar weer een oplossing bedenken. Zo blijf je bezig.

In die zonnepanelen zitten allemaal batterijen. Is dat dan echt zo energie zuinig? Is dat echt beter dan kernenergie? Milieu vriendelijker? Nee, natuurlijk niet. Dat wordt ons wel voorgehouden. Het is op dit moment misschien even milieuvriendelijk maar dat gaat de komende jaren alweer tegenvallen hoor! Want straks hebben we heel veel batterijen en accu’s. Van zonnepanelen van elektrische auto’s enz. Wat gaan we doen met al die batterijen en accu’s? Tja dat is een probleem waar nog geen oplossing voor is.

Wat is dan het gevolg? Nou, het zelfde probleem als met kernafval! Net zo vervuilend! En er is geen oplossing voor! Heel Nederland ligt dan vol, want het kost héél veel ruimte om heel Nederland te kunnen voorzien van “milieu vriendelijke elektrische tijd”. Geen gezicht al die glanzende daken. Geen veilige oplossing al die glanzende daken. Geen goede zorg voor onze natuur al die glanzende weilanden. Wat dan wel? Wat kost minder ruimte? Wat is in verhouding veiliger? Goedkoper? Nou een kerncentrale!

Niet mee eens? Nee, dat snap ik want de overheid houd ons voor dat die vreselijk vervuilend zijn. Ja, maar ze vertellen er niet bij dat zonnepanelen op termijn net zo vervuilend zijn. Nee er wordt heel kortzichtig naar gekeken. Nu hebben we een oplossing over een paar jaar hebben we weer een probleem maar ja daar kijken we dan pas naar. Wat worden wij weer voor de gek gehouden!

Maaike Mossel.
Daar vind ik wat van!