Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten ‘ernstig’

Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'
ANP

WARSCHAU (ANP) – De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. “Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen”, zei Tusk.

Duda verklaarde maandag in een interview dat Polen bereid is om indien nodig Amerikaanse kernwapens te huisvesten. “Als onze bondgenoten besluiten kernwapens in te zetten op ons grondgebied om de veiligheid van de oostflank van de NAVO te versterken, zijn we bereid dat te doen”, zei hij. Duda en zijn veiligheidsadviseurs deden eerder al dergelijke uitspraken.

Tusk zei maandag dat hij Duda wil spreken om om die uitspraken te begrijpen. “En ik wil ook dat eventuele initiatieven zeer goed worden voorbereid door de verantwoordelijken, en dat we er allemaal van overtuigd zijn dat dit is wat we willen.”

De president is in Polen opperbevelhebber van het leger. Tijdens zijn bezoek aan Canada zei Duda dat hij met Tusk zal spreken over het thema van een nucleaire deelname. Voor hem is het vanzelfsprekend dat hij en de premier samenwerken op vlak van buitenlands beleid.

Polen is een uitgesproken bondgenoot van het door Rusland aangevallen Oekraïne. Het land grenst ook aan de Russische exclave Kaliningrad en aan de Russische bondgenoot Belarus. Het Kremlin reageerde maandag al afkeurend op de verklaringen.

De VS stationeren al tientallen jaren kernwapens in verschillende Europese landen. Hoewel daar geen officiële verklaringen over zijn, zouden België, Duitsland, Italië en Turkije kernwapens huisvesten. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de VS kernwapens willen stationeren in Oost-Europa, wat Rusland zou beschouwen als een rechtstreekse provocatie.