ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B
ANP

VELDHOVEN (ANP) – ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beleggersvereniging VEB vroeg of de chipmachinemaker voldoende ruimte heeft om in Noord-Brabant te groeien en of er een plan B is.

“Natuurlijk hebben we een plan B, maar we breiden graag hier uit om wat Veldhoven en Eindhoven te bieden heeft”, antwoordde Dassen. “De Nederlandse overheid erkent ook duidelijk wat de omstandigheden zijn die we nodig hebben om te groeien.”

De chipmachinemaker verwacht hard te groeien en heeft van de Nederlandse overheden garanties gevraagd dat er genoeg ruimte en mogelijkheden zijn voor de uitbreiding. Afgelopen maandag tekenden de gemeente Eindhoven en ASML een intentieovereenkomst die een uitbreiding mogelijk moet maken met enkele tienduizenden arbeidsplaatsen. “Die intentieovereenkomst is het resultaat van lang overwegen wat onze opties zijn. Het laat zien dat we op de lange termijn graag hier uitbreiden.”

Uitbreidingsplannen

Hij waarschuwde ook dat de uitbreidingsplannen in de regio Eindhoven op de korte termijn niet direct effect gaan hebben. “We hebben natuurlijk plannen B om te kijken waar we op de korte termijn de capaciteit kunnen vergroten”, zei Dassen.

Vertrekkend topman Peter Wennink beklaagde zich de afgelopen maanden over een verslechterend vestigingsklimaat in Nederland. Plannen om arbeidsmigratie in te perken zijn volgens hem slecht voor het aantrekken van buitenlands hoogopgeleid personeel. Ook waren er zorgen over wisselvallig regeringsbeleid, krapte op de woningmarkt en het afbouwen van een gunstige belastingmaatregel voor expats.

Na de boodschap dat ASML ook in het buitenland kan uitbreiden, ontwikkelde het kabinet onder de codenaam ‘operatie Beethoven’ een plan om het techbedrijf in Nederland te houden. Het demissionaire kabinet kwam vervolgens samen met de regio Eindhoven met een pakket ter waarde van 2,5 miljard euro om het lokale ondernemersklimaat voor de chipsector te verbeteren.