Macron ziet ‘sterfelijk Europa’ met zorg aan

Macron ziet 'sterfelijk Europa' met zorg aan
ANP

PARIJS (ANP) – De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak over Europa op de Sorbonne, de Universiteit van Parijs, gezegd dat Europa er op het internationale toneel zwak voorstaat. Hij vreest dat in het komende decennium die zwakheid erger kan worden “en we gedegradeerd kunnen worden, ons Europa is sterfelijk en kan sterven” aldus Macron.

Hij stelt dat “ons economisch model niet langer houdbaar is.” Als we kijken naar de VS en naar China wordt het duidelijk dat “het erg moeilijk zal zijn om met deze twee economische grootmachten te concurreren, als onze concurrentiepositie en onze aantrekkelijkheid niet verbeteren”. De Franse president vreest een armer wordend Europa en dringt daarnaast aan op een sterke geloofwaardige Europese defensie.

De toespraak is zeven jaar na een andere belangrijke rede over de Europese Unie van Macron die ook in het pand van de Sorbonne werd gehouden. Macron spreekt nu voor de Europese verkiezingen van 9 juni en voordat de EU eind juni bijeenkomt om een strategische agenda voor de komende vijf jaar op te stellen.

Sympathie verloren

De EU heeft in Frankrijk net als de partij van de president veel sympathie verloren. De eurosceptische oppositiepartij Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen doet het goed in peilingen. Opiniepeilers zeggen dat mogelijk bijna een derde van de kiezers op de RN zal stemmen. Die zou dan de grootste partij zijn.

Dinsdag gaat Macron naar Straatsburg en spreekt er met de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola.