Chinese president Xi Jinping spreekt Amerikaanse minister Blinken

Chinese president Xi Jinping spreekt Amerikaanse minister Blinken
ANP

BEIJING/MOSKOU (ANP/AFP/DPA) – De Chinese president Xi Jinping heeft vrijdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontvangen. Blinken brengt een bezoek van drie dagen aan China, onder meer om er op aan te dringen dat de Volksrepubliek geen producten meer aan Rusland levert die nuttig zijn voor de Russische bewapening of wapenindustrie.

Voorafgaand aan de ontmoeting met de Chinese president sprak Blinken meer dan 5,5 uur met zijn Chinese collega Wang Yi. Een Amerikaanse diplomaat noemde het lange gesprek “veelomvattend en constructief”.

De relaties tussen China en de VS zijn de laatste tijd beter geworden, vooral sinds Xi een gesprek had met president Joe Biden eind 2023 in Californië in de marge van een Amerikaans-Aziatische topconferentie. De relaties verbeterden niet alleen tussen de leiders van de twee mogendheden. Volgens Amerikaanse media is het aantal vluchten tussen de twee landen verdubbeld sinds de ontmoeting van Xi en Biden in het Californische Woodside.

Negatieve factoren

Maar de verschillen van mening over een reeks zaken blijft groot. Wang Yi zei vrijdag dat het aantal “negatieve factoren” in de verhouding tussen beide staten toeneemt. Volgens de buitenlandminister proberen de VS de ontwikkeling van China te dwarsbomen, maar hij lichtte dat verder niet toe. Er zijn al jaren wrijvingen tussen Beijing en Washington over de status van Taiwan, de wederzijdse handel, de ontwikkeling en exploitatie van nieuwe technologie, Chinese claims op de Zuid-Chinese Zee, de positie van minderheden met name de Oeigoeren in China en de relaties tussen de Volksrepubliek en Rusland.

De Chinese minister van Defensie Dong Jun is vrijdag op bezoek in Moskou ontvangen door zijn Russische collega Sergej Sjojgoe. Sjojgoe zei daarbij dat “China en Rusland hun militaire samenwerking blijven opvoeren”.