Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing
ANP

GAZA-STAD (ANP/AFP) – Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

“Vandaag ontving de Hamas-beweging het officiële antwoord van de zionistische bezetter op ons voorstel dat op 13 april aan de Egyptische en Qatarese bemiddelaars werd overhandigd”, zei een woordvoerder van Hamas in een korte verklaring. “De beweging zal dit voorstel bestuderen, en daarna haar antwoord indienen.”

Op 13 april vroeg Hamas een permanent staakt-het-vuren, wat Israël niet wil aanvaarden. Een delegatie van bemiddelaar Egypte arriveerde vrijdag in Israël in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

Israëlische functionarissen zouden die Egyptische collega’s hebben verteld dat ze bereid zijn onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen “een laatste kans” te geven. Mochten de onderhandelingen alsnog mislukken, dan gaan de Israëli’s door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza.

Bij een voorgaande gevechtspauze van een week in november werden tachtig Israëlische gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangen. Sindsdien is de wereldwijde kritiek op het toenemende aantal burgerdoden in Gaza gegroeid, evenals de oproepen aan Hamas om de resterende gijzelaars vrij te laten.