Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël
ANP

DEN HAAG (ANP/DPA/RTR) – Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft dinsdag de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen. Wel laat het ICJ weten diep bezorgd te blijven over de situatie in Gaza.

Nicaragua beschuldigt Duitsland ervan de Genocideconventie van 1948 te schenden door wapens aan Israël te leveren voor de Gaza-oorlog, waarmee de Palestijnse bevolking voortdurend wordt aangevallen. Het zou daarom medeplichtig zijn aan de genocide die in Gaza zou plaatsvinden. Het Centraal-Amerikaanse land verzocht het ICJ om Duitsland noodmaatregelen op te leggen om het ervan te weerhouden wapens en andere hulp te leveren. Maar het gerechtshof weigert dat.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is tevreden met de uitspraak. Het zegt op X dat niemand boven de wet staat en dat Duitsland geen partij is in het conflict in Gaza. Het ministerie benadrukt dat Duitsland de grootste donateur is van humanitaire hulp aan de Palestijnen en geeft tegelijk aan dat de “terreur van 7 oktober” de nieuwe neerwaartse spiraal in gang heeft gezet en dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. Ook zegt het ministerie dat Hamas burgers gebruikt als levend schild.

Vanwege de zaak bij het ICJ besloot Nicaragua zijn ambassade in Berlijn te sluiten.