Onderzoek: wereldwijde groei smartphoneverkoop beter dan

Onderzoek: wereldwijde groei smartphoneverkoop beter dan verwacht
ANP

DEN HAAG (ANP) – Wereldwijd zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei was sterker dan verwacht, na tien moeilijke kwartalen, meldt onderzoeksbureau Canalys. Samsung leverde in tegenstelling tot heel 2023 in het eerste kwartaal weer meer telefoons af dan concurrent Apple.

Het uitbrengen van nieuwe modellen en macro-economische stabilisatie in opkomende markten droegen bij aan de toename van het aantal verscheepte smartphones in januari, februari en maart. Wereldwijd zijn meer dan 296 miljoen mobieltjes verkocht.

Het nieuwste Samsung-model, de S24, verkocht meteen goed. Dit model kwam dit jaar een maand eerder op de markt dan de S23 vorig jaar. Van het nieuwste model werden 13,5 miljoen exemplaren verscheept in de eerste drie maanden van 2024, 35 procent meer dan van zijn voorganger.

Chinese fabrikanten

Ook de Chinese smartphonefabrikanten Xiaomi en Transsion verkochten meer. De groei kwam volgens Canalys doordat de bedrijven veel mobieltjes naar het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika verscheepten.

Daarnaast blijven alle smartphoneverkopers zich bezighouden met het commercialiseren van AI-oplossingen op mobieltjes. De ontwikkelingen op dat gebied zijn volgens analist Sanyam Chaurasia sterk afhankelijk van de samenwerkingen tussen telefoonmerken, chipleveranciers en softwarebedrijven om zo gepersonaliseerde AI-oplossingen te ontwikkelen voor gebruikers van mobiele telefoons.

Artificial Intelligence (AI)

Op de lange termijn willen smartphoneverkopers AI-toepassingen voor de middelste prijsklassen beschikbaar maken om meer gebruikers toe te voegen aan hun eigen AI-systemen, denkt Chaurasia.