Bitcoin onder 60.000 dollar na slechtste maand sinds 2022

Bitcoin onder 60.000 dollar na slechtste maand sinds 2022
ANP

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) – De waarde van de bitcoin is woensdag verder gezakt tot onder de 60.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld kende in april al de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022. De koersval wordt onder meer veroorzaakt door het vooruitzicht dat de Amerikaanse rente langer hoog zal blijven.

Investeerders in digitale munten hoopten dat de inflatie in de grootste economie ter wereld inmiddels voldoende zou zijn afgekoeld en dat de Federal Reserve nog dit voorjaar de rente zou verlagen. De Amerikaanse centrale bank, die later op de dag vergadert over het rentebeleid, heeft echter al laten weten dat de inflatie nog te hoog is om de rente te verlagen. Een eerste renteverlaging wordt nu pas in september voorzien. Hogere rentetarieven zijn doorgaans negatief voor beleggingen in digitale munten, waarop geen rente wordt ontvangen.

De bitcoin noteerde woensdagochtend op 59.755 dollar. In de afgelopen maand raakte de munt bijna 16 procent aan waarde kwijt. De sterke vraag onder beleggers naar Amerikaanse beursgenoteerde bitcoinfondsen, die begin dit jaar werden geïntroduceerd, zorgden eerder nog voor een sterke opleving van de munt.

Mede dankzij de sterke instroom van kapitaal in deze bitcoin-ETF’s steeg de munt in maart naar een recordniveau van bijna 74.000 dollar. Volgens gegevens van persbureau Bloomberg trokken investeerders in april zo’n 182 miljoen dollar terug uit deze fondsen. In maart werd juist nog 4,6 miljard dollar aan nieuw kapitaal belegd in bitcoin-ETF’s. Investeerders lijken ook wat winst te nemen. De waarde van de bitcoin is dit jaar nog altijd met bijna 40 procent gestegen.