Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne
ANP

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) – Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Rusland het giftige chloorpicrine heeft gebruikt tegen Oekraïense militairen. Ook zouden zogeheten riot control agents, bijvoorbeeld traangas, zijn ingezet als oorlogsmethode. Dat is eveneens in strijd met de CWC. Een woordvoerder van het Kremlin stelt dat Rusland zich houdt aan zijn verplichtingen onder het verdrag dat chemische wapens verbiedt. Hij stelt dat de beschuldigingen ongegrond zijn.

Chloorpicrine is een olieachtige substantie die ervoor zorgt dat het slachtoffer niet kan ademhalen. Het middel werd in de Eerste Wereldoorlog gebruikt als wapen. Het gebruik ervan is specifiek verboden door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), het uitvoerende orgaan van het CWC. Het ontwapeningsverdrag werd in 1993 gesloten en is sinds 1997 van kracht.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar herhaaldelijk van het inzetten van chemische wapens. De OPCW zei onlangs nog geen formeel verzoek te hebben ontvangen voor een onderzoek naar het gebruik van verboden middelen in Oekraïne.