Besluit ingrijpen ME ‘niet lichtzinnig’ genomen, zegt Halsema

Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema
ANP

AMSTERDAM (ANP) – Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet “lichtzinnig” genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens Halsema is ingrijpen noodzakelijk als er “sprake is van huis- of erfvredebreuk, grove vernielingen, opstootjes, de bereikbaarheid voor hulpdiensten niet gegarandeerd is, en goed contact met de politie ontbreekt”. Het beschermen van vreedzaam protest dat ook aan de gang is, is dan “een vrijwel onmogelijke opgave”, aldus Halsema.

Vrijdag is in de Amsterdamse gemeenteraad een spoeddebat over de pro-Palestijnse protesten. Ook burgemeester Halsema is daarbij aanwezig. Sinds maandag is op verschillende plekken actiegevoerd rondom de Universiteit van Amsterdam (UvA). Demonstranten eisen dat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties verbreekt.