Oekraïne stuurt versterking naar Charkiv om aanvallen Rusland

Oekraïne stuurt versterking naar Charkiv om aanvallen Rusland
ANP

KYIV (ANP/RTR) – Het Russische leger heeft geprobeerd met gepantserde voertuigen de grens over te steken met de Oekraïense regio Charkiv in het noordoosten van het land. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie, dat versterkingen naar de regio heeft gestuurd. Volgens het ministerie wordt in de grensgebieden nog altijd gevochten.

De gouverneur van de regio Charkiv meldt dat Russische sabotagegroepen de grens hebben proberen over te steken, maar dat de aanvallen zijn afgeslagen. De Oekraïense strijdkrachten zouden “geen meter” hebben toegegeven.

Gouverneur Oleh Synjehoebov zegt ook dat de bombardementen op de plaats Vovtsjansk in Charkiv zijn geïntensiveerd. Volgens een lokale functionaris zijn de meeste mensen met eigen vervoer het dorp ontvlucht, maar helpen de autoriteiten ook de mensen die geen auto hebben om weg te geraken.

Heroverd

Volgens Synjehoebov hebben de Russen niet de middelen om een aanval op de stad Charkiv uit te voeren en moeten de huidige aanvallen worden gezien als een provocatie.

Charkiv is de tweede stad van Oekraïne en ligt op enkele tientallen kilometers van de grens met Rusland. De stad telde voor de oorlog zo’n 1,5 miljoen inwoners. De Russen kregen aan het begin van de invasie, in februari 2022, delen van Charkiv in handen. Sindsdien heeft Oekraïne delen weer heroverd.