Rusland claimt ‘bevrijding’ van zes Oekraïense dorpen

Rusland claimt 'bevrijding' van zes Oekraïense dorpen
ANP

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) – Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het zes dorpen heeft ‘bevrijd’ in het oosten van Oekraïne. Vijf van de dorpen liggen bij de Russische grens op enkele kilometers ten noorden van de stad Charkiv, waar Rusland vrijdag is gestart met een nieuw grondoffensief.

Het gaat om de dorpen Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna en Striletsjna. Een zesde dorp, Keramik, zegt Rusland te hebben veroverd in de buurt van Donetsk, in de gelijknamige provincie.

De gouverneur van de regio Charkiv, Oleh Synjehoebov, reageert dat Rusland blijft aanvallen en dat op dit moment om drie dorpen wordt gevochten. Synjehoebov verwacht dat het Russische leger verder de provincie zal proberen binnen te dringen en meer troepen zal sturen.

Zaterdagochtend had Synjehoebov al gemeld dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen werden aangevallen door het Russische leger. Hij zei ook dat in de regio 1775 mensen zijn geëvacueerd. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak vrijdag over “intense gevechten” langs de hele frontlinie.