Beroep Kremlincriticus Kara-Moerza verworpen, VK reageert woest

Beroep Kremlincriticus Kara-Moerza verworpen, VK reageert woest
ANP

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) – Het Russische hooggerechtshof heeft het hoger beroep verworpen van een bekende criticus van de regering, Vladimir Kara-Moerza. De activist, die ook de Britse nationaliteit heeft, kreeg eerder 25 jaar cel opgelegd nadat hij was beschuldigd van hoogverraad. Het Verenigd Koninkrijk hekelde het besluit van het hof en eiste zijn onmiddellijke vrijlating.

De 42-jarige Kara-Moerza woonde de uitspraak zelf niet bij. Hij zou al maanden in eenzame opsluiting zitten in een zwaarbewaakte strafkolonie in Siberië. “Hij heeft sinds september geen andere gevangene gezien”, zei zijn advocate. Op de zitting waren wel journalisten en buitenlandse diplomaten aanwezig.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de detentie van de dissident scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken David Cameron noemde hem op X een politieke gevangene die wordt vastgehouden uit wraak voor zijn kritiek op de oorlog in Oekraïne. “Hij heeft geen enkel misdrijf gepleegd”, zei Cameron, die de uitspraak van het hof een “schande” noemde.