Israël zegt grondoperatie in Rafah op te voeren

Israël zegt grondoperatie in Rafah op te voeren
ANP

TEL AVIV (ANP/RTR) – Israël stuurt meer militairen naar Rafah, heeft minister van Defensie Yoav Gallant bekendgemaakt. Hij zei dat de Israëlische krijgsmacht vooruitgang boekt en dat de strijd daarom wordt opgevoerd.

“In het gebied zijn verschillende tunnels vernietigd door onze troepen en weldra zullen meer tunnels vernietigd worden”, aldus de minister. “We zullen deze activiteit intensiveren. Hamas is geen organisatie die zich kan organiseren, heeft geen reservisten, kan niet in reservevoorraden voorzien en is niet in staat om de terroristen te behandelen die wij aanvallen. Het resultaat is dat we Hamas uitputten.”

Het offensief in Rafah is zeer omstreden. Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat grootschalige aanvallen rampzalig zijn voor de mensen die daar wonen. Ook bondgenoten, onder wie de Verenigde Staten, hebben zich tegen een groot offensief verzet. De VS zeggen geen geloofwaardig plan van Israël te hebben gezien over het beschermen van burgers in Rafah.

Honderdduizenden burgers zijn in de afgelopen maanden juist gevlucht naar de stad in het zuiden van Gaza. Voordat Israël vorige week opriep tot de evacuatie van delen van Rafah, woonden er ongeveer 1,4 miljoen mensen. Ongeveer 600.000 mensen hebben Rafah inmiddels verlaten, schat VN-hulporganisatie UNRWA. Volgens het agentschap en andere internationale organisaties hebben burgers in Gaza geen veilige plekken om naartoe te gaan.