Poetin over offensief Charkiv: militairen creëren een bufferzone

Poetin over offensief Charkiv: militairen creëren een bufferzone
ANP

HARBIN (ANP/RTR) – De Russische president Vladimir Poetin stelt dat een verovering van de Oekraïense stad Charkiv geen deel uitmaakt van het plan van Rusland. De Russische militairen in de gelijknamige grensregio creëren volgens Poetin een “bufferzone” voor de veiligheid van Rusland.

De militaire operaties in Oekraïne verlopen zoals gepland, vertelde Poetin tijdens een persconferentie in China. Hij houdt Oekraïne verantwoordelijk voor wat er nu aan het front in Charkiv gebeurt. Hij beschuldigt het buurland ervan woonwijken aan de Russische kant van de grens te beschieten. “En ik heb publiekelijk gezegd dat als dit doorgaat, wij genoodzaakt zullen zijn een veiligheidszone te creëren.”

De regio Charkiv grenst aan de Russische regio Belgorod, waar tijdens de oorlog meermaals dodelijke aanvallen zijn geweest. Aan beide kanten van de grens zijn evacuaties geweest. Russische troepen zijn er een week geleden een nieuw offensief begonnen en hebben sindsdien terreinwinst in Charkiv geboekt.