Code geel om onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien

Code geel om onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien
ANP

DE BILT (ANP) – Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het noorden en westen van het land kunnen leiden tot wateroverlast. Volgens het weerinstituut kan er maandag plaatselijk veel regen vallen in korte tijd en kunnen de buien gepaard gaan met hagelstenen tot 1 centimeter groot. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt daarom gedurende een deel van de middag en avond code geel.

Zondagavond kondigde het KNMI ook al een weerwaarschuwing af voor dinsdag, als in de middag en avond ook onweersbuien worden verwacht. Volgens het weerinstituut krijgen dinsdag vooral het zuiden en midden van het land daarmee te maken. In Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht is dan code geel van kracht.

Het KNMI verwacht dat de buien van dinsdag zwaarder zijn dan die van maandag. Er is kans op hagelstenen met een doorsnede tot 2 centimeter. Ook kunnen plaatselijk windstoten rond 70 kilometer per uur voorkomen.