Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden
Anp

JERUZALEM (ANP/RTR) – Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

“Wij zijn vastbesloten de grondoperatie in Rafah uit te breiden totdat Hamas is ontmanteld en de gijzelaars zijn teruggehaald”, zei Gallant volgens zijn kantoor. De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, zijn tegen een grootschalig offensief in Rafah.

De Israëlische operatie in de stad in het zuiden van de Gazastrook is zeer omstreden omdat er veel vluchtelingen wonen. Honderdduizenden Palestijnen zijn sinds oktober naar Rafah gevlucht, waardoor het inwoneraantal snel steeg naar 1,4 miljoen. VN-organisatie UNRWA schat dat in twee weken tijd meer dan 810.000 personen de stad weer hebben verlaten.

Sullivan had zondag een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische president Isaac Herzog. De veiligheidsadviseur riep de Israëlische regering op een politieke strategie te koppelen aan de operatie in Gaza. De VS vinden dat Israël een strategie moet presenteren voor het toekomstige bestuur van het Palestijnse gebied.