Column: Vegetarisch? Daar vind ik wat van!

Oogst zomer
Myléne via Pixabay

Zomaar zat ik eens te denken. Er zijn veel mensen vegetarisch. Vele vinden het zielig voor de dieren, oké. Maar er zijn er ook veel die het doen voor de stikstofproblemen en het milieu. Dat vind ik dan weer heel bijzonder. Want velen gaan dan vleesvervangers eten. Met bijvoorbeeld veel sojabonen er in. Voor een kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig per kilo. Voor varkensvlees 6000 liter water per kilo en voor kippenvlees 4300 liter water per kilo vlees. Voor peulvruchten 4000 liter water.

Varkens, kippen en koeien hebben wij in Nederland. Veel peulvruchten zoals sojabonen bijna niet. Die komen vooral uit Brazilië, Argentinië en de VS. Dat betekend dat deze vandaar helemaal naar hier verscheept moeten worden. Dus wat je bespaart, bijvoorbeeld aan water gebruik, wordt weer gecompenseerd met het vervoer naar Nederland.

Om sojabonen te verbouwen gebeurd heel wat: ontbossing, verwoestijning en erosie. De landen waar onze sojabonen veelal vandaan komen nemen het niet zo nauw met de arbeidsvoorwaarden. Slechte werkomstandigheden en onderbetaling. Inheemse stammen moeten verdwijnen voor soja-akkers. Dieren worden daar weggejaagd of doodgeschoten zodat de soja bonen niet opgegeten worden en ruimte krijgen. Hoe dier en milieu vriendelijk is het dan nog?

Vegetariërs willen vlees vervangers eten. Vandaag in het nieuws nog te zien. Lidl bied vegetarische salade aan met vegetarische kip. Kip? Dat noem je dan toch niet zo? Je wil geen kip, dus verander die naam! Het heeft niets met kip te maken, dus kan je dat niet zo noemen toch?

In de Bijbel las ik dat God een verbond sloot met Noach. In Genesis 9:3 staat: Al wat zich roert, dat levend is, zij u tot spijze. Ik heb het u al gegeven, gelijk het groene kruid. Er staat alles wat beweegt en waarin leven is, is om te eten. Hier zegt God tegen Noach: eet groente, fruit en vlees! Alleen vlees met het leven er nog in mag niet gegeten worden. Best een duidelijke opdracht. God maakte dit verbond met Noach en zijn geslacht na hem. Zo maar een gedachtegang die ondersteunt wordt van uit de bijbel.

Als we eten wat we nodig hebben; groente, fruit, vlees, enzovoort, hebben we niet al die voedingssupplementen nodig. God heeft ons voedsel gegeven waar deze benodigde voedingsstoffen inbegrepen zijn. Natuurlijk kan het zijn dat je extra nodig hebt, dan heb ik niets gezegd. Echter om die maar te gaan slikken en zo het vlees uit te bannen?

Is het dus zo dat wij milieudoelen alleen voor Nederland willen behalen en daarom deze keuzes maken? Dus Nederland schoon en vervolgens bij gedachten over Brazilië: ‘tja dat is ver van mijn bed?’ Wel de lusten niet de lasten?

Maaike Mossel.
Daar vind ik wat van!