Russisch ministerie verwijdert plannen over grenzen Baltische Zee

Russisch ministerie verwijdert plannen over grenzen Baltische Zee
ANP

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) – Het Russische ministerie van Defensie heeft een document op de website verwijderd dat in buurlanden tot ophef had geleid. In het stuk stond dat het ministerie opnieuw de coördinaten van de territoriale wateren op de Baltische Zee wilde berekenen en de grenzen wilde verleggen. Finland en Litouwen reageerden verontwaardigd.

Eerder ontkende een “militair-diplomatieke” bron al bij Russische staatspersbureaus dat er plannen zouden zijn voor gebiedsuitbreiding in de Baltische Zee. Nu het document is verwijderd, lijken de grenzen inderdaad te blijven zoals die waren. Het ministerie heeft geen verklaring gegeven.

Litouwen sprak van “een duidelijke escalatie” van Rusland toen de plannen naar buiten kwamen en ontbood een Russische diplomaat om opheldering te geven. De Zweedse premier Ulf Kristersson zei dat Rusland niet “eenzijdig kan beslissen over nieuwe grenzen”. Finland benadrukte dat Rusland zich aan het VN-zeerechtverdrag moet houden dat de afbakening van maritieme gebieden regelt.