Rusland wijt aanslag concertzaal Moskou aan tak van IS

Rusland wijt aanslag concertzaal Moskou aan tak van IS
ANP

MOSKOU (ANP/AFP) – De Russische regering heeft voor het eerst onomwonden verklaard dat de bloedige aanslag op een concertzaal in maart in Moskou het werk was van Islamitische Staat in de Provincie Khorasan (ISKP), een vanuit Afghanistan en Pakistan opererende jihadistische terreurbeweging.

“In de loop van het onderzoek is het duidelijk geworden dat de voorbereiding, de financiering, de aanslag op de concertzaal en de vlucht van de daders via internet werd gecoördineerd door leden van de ISKP”, aldus het hoofd van de Russische inlichtingendienst FSB, Aleksander Bortnikov.

De terreurbeweging heeft zelf al herhaaldelijk de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag, waarbij meer dan 140 mensen werden gedood. Rusland onderzocht of er mogelijk een Oekraïense of westerse link met de terroristische aanslag was.