EU-ministers van Defensie bijeen over Oekraïne

EU-ministers van Defensie bijeen over Oekraïne
ANP

BRUSSEL (ANP/DPA) – De ministers van Defensie van de Europese Unie komen dinsdag bijeen in Brussel om over militaire hulp aan Oekraïne te praten en over pogingen om de Europese defensie-industrie te versterken.

De EU heeft 5 miljard euro gestoken in militaire hulp aan Oekraïne via het fonds European Peace Facility (Europese Vredesfaciliteit). Maar de betalingen worden opgehouden door Hongarije. Alle lidstaten hebben vetorecht.

“Deze vertraging kan worden uitgedrukt in mensenlevens”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag na een vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. “We hebben afgesproken dat de Hongaarse bijdrage aan de European Peace Facility niet zal worden gebruikt om militaire steun aan Oekraïne te geven.”

1 miljard euro

De ministers zullen de situatie op het slagveld in Oekraïne bespreken. De Oekraïense minister van Defensie Roestem Oemjerov en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zullen deelnemen aan de discussies.

Onderdeel van de agenda is ook een EU-plan ter waarde van 1 miljard euro om de wapenindustrie te versterken, zodat de EU zich beter kan verdedigen en Oekraïne kan bewapenen.

Bezoek Zelensky

Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is in Brussel. Hij ontmoet er de Belgische premier Alexander De Croo en koning Filip. Met De Croo zal hij het onder meer hebben over de militaire steun van België aan Oekraïne en ze zullen een veiligheidsakkoord ondertekenen.