Biden keurt Oekraïens gebruik Amerikaans wapens in Rusland goed

Biden keurt Oekraïens gebruik Amerikaans wapens in Rusland goed
ANP

PRAAG/WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Oekraïense gebruik van Amerikaanse wapens op Russisch grondgebied goedgekeurd. Internationale media berichtten donderdag al dat de Verenigde Staten die stap hadden gezet en Bidens minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bevestigt de beslissing nu.

De VS en andere westerse landen leveren al ruim twee jaar wapens aan Oekraïne om zich te verdedigen tegen Rusland. Maar tot voor kort wilden veel van Kyivs bondgenoten niet dat de Oekraïners die wapens zouden inzetten in Rusland. Ze vreesden meegesleurd te worden in de oorlog.

Dat is veranderd nu Rusland een nieuw offensief is begonnen in de grensregio bij Charkiv. De Russen hebben daar enkele kilometers van Oekraïne ingenomen, maar vallen het buurland nog altijd voornamelijk aan vanuit Rusland. Oekraïne zou dus geen gelijke strijd kunnen voeren met de Russen als ze Rusland niet mogen aanvallen, oordelen de westerse leiders. Vandaar dat de bondgenoten van Kyiv nu een draai maken.

Beperkingen

“Oekraïne heeft de afgelopen weken toestemming gevraagd voor het gebruik van wapens die wij leveren om zich tegen deze agressie te verdedigen”, zegt Blinken na overleg met NAVO-collega’s in Praag. Dat is Biden voorgelegd, “en zoals jullie hebben gehoord, heeft hij toegestemd”.

Er worden wel bepaalde beperkingen aan het gebruik gesteld, zoals dat de wapens alleen in het grensgebied bij Charkiv kunnen worden gebruikt. Maar Blinken sluit niet uit dat dat verandert. “We zullen ons waar nodig blijven aanpassen om tegemoet te komen aan wat er op het slagveld gebeurt, om te garanderen dat Oekraïne heeft wat het nodig heeft en wanneer het dat nodig heeft.”

Sommige bondgenoten van Oekraïne uitten eerder zorgen over aanvallen diep in Rusland en op minder duidelijk militaire doelen. Rusland waarschuwt al enkele dagen dat het Westen om problemen vraagt als het Oekraïne toestaat westers wapentuig tegen doelwitten in Rusland in te zetten.