Netanyahu uitgenodigd om Amerikaans Congres toe te spreken

Netanyahu uitgenodigd om Amerikaans Congres toe te spreken
ANP

WASHINGTON (ANP/DPA/AFP) – De leiders van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uitgenodigd om het Congres toe te spreken. Dit maakte de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson vrijdag bekend.

Johnson stuurde Netanyahu dezelfde dag een formele uitnodiging. “Wij sluiten ons aan bij de staat Israël in zijn strijd tegen terreur, vooral omdat Hamas Amerikaanse en Israëlische burgers gevangen blijft houden en zijn leiders de regionale stabiliteit in gevaar brengen”, aldus de brief die Johnson openbaar maakte.

De brief werd ook ondertekend door de belangrijkste Democraten en Republikeinen in beide kamers.

Er werd geen datum voor zijn toespraak genoemd, maar Amerikaanse media berichten dat dit naar verwachting vlak voor of kort na het reces van het Congres in augustus zal plaatsvinden. Johnson had al eerder zijn plannen bekendgemaakt om Netanyahu uit te nodigen. Hooggeplaatste Democraten, onder wie Johnsons voorganger Nancy Pelosi, hebben zich uitgesproken tegen een toespraak van Netanyahu.

Collega-Democraat Chuck Schumer, die leider is van de meerderheid in de Senaat, heeft Netanyahu scherp bekritiseerd om zijn aanpak van de oorlog tegen Hamas. Hij ging zelfs zo ver dat hij opriep tot nieuwe verkiezingen in Israël. Toch heeft hij de brief ook ondertekend.