Eigenaren kunnen woensdag bij auto in garage Nieuwegein

Eigenaren kunnen woensdag bij auto in garage Nieuwegein
ANP

NIEUWEGEIN (ANP) – Mensen die hun auto in de gedeeltelijk ingestorte parkeergarage in Nieuwegein hebben staan, kunnen daar woensdag bij om er spullen uit te halen. Onder begeleiding van de gemeente kunnen mensen in kleine groepjes naar binnen, spullen uit de auto halen en weer naar buiten, aldus een gemeentewoordvoerster.

Dat is voor het eerst sinds anderhalve week geleden de op- en afritten van alle zes de verdiepingen instortten. De garage is nog niet vrijgegeven.

In totaal staan er 143 auto’s vast in de garage, een stuk meer dan de eerder geschatte 85. Niet iedereen zal bij zijn voertuig kunnen komen. De auto’s die te dicht bij het ingestorte gebied staan, kunnen niet worden bereikt, aldus de woordvoerster. “De gemeente regelt de begeleiding om de veiligheid te blijven garanderen.”

Begane grond

Een aantal auto’s op de begane grond van de garage mag woensdag wel weg, laat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) weten. Het gaat om slechts enkele auto’s, aldus een woordvoerster, die met het verlaten geen “impact hebben op het gedeelte waar wij nog nader naar kijken, namelijk de brokstukken van de rijhellingen”.

Mensen zijn via het naastgelegen St. Antonius Ziekenhuis geïnformeerd. Eerder werd duidelijk dat het grootste deel van de eigenaren medewerkers van het ziekenhuis zijn. Andere auto’s zijn van bezoekers of patiënten. Het ziekenhuis is een dag voor de actie “druk bezig met de aanmeldingen” en wie wel en niet bij de auto kan komen, aldus een woordvoerder. Hij zegt dat “een dertigtal auto’s niet benaderbaar zijn”, omdat ze te dicht bij de ingestorte hellingen staan.

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk wanneer het grootste deel van de auto’s weg kan. Die vraag komt nog te vroeg, aldus de gemeentewoordvoerster. “We moeten eerst de onderzoeksresultaten afwachten.”

De OVV hoopt “in de loop van volgende week” meer te kunnen zeggen naar aanleiding van het verkennend onderzoek, aldus de woordvoerster. De raad doet nu nog “volop” onderzoek in het gebouw. Op basis daarvan bepaalt de OVV of een formeel onderzoek volgt.