Farage krijgt drankje in gezicht gegooid bij campagnestart

Farage krijgt drankje in gezicht gegooid bij campagnestart
ANP

CLACTON-ON-SEA (ANP) – De Britse politicus Nigel Farage heeft bij een verkiezingsbijeenkomst een milkshake in zijn gezicht gegooid gekregen, is te zien op beelden van Sky News. ‘Mister Brexit’ begon zijn campagne in een pub in zijn district Clacton-on-Sea, maar toen hij na afloop naar buiten liep gooide een jonge vrouw een drankje, dat eruitziet als een milkshake, over hem heen.

De politie heeft een 25-jarige vrouw uit Clacton gearresteerd na het incident. Ook een man, die ervan wordt verdacht een hulpverlener te hebben aangevallen, is aangehouden.

De uitgesproken immigratie-criticus Farage kondigde maandag aan mee te doen aan de Britse verkiezingen van volgende maand. Bij zijn eerste campagne-evenement in Clacton werd hij ontvangen met gejuich, maar ook door demonstranten. Mensen droegen uit protest tegen zijn verkiezingsdeelname een groot spandoek met de tekst “Farage hier niet welkom”.

Milkshake

Het is niet de eerste keer dat dit Farage overkomt. Voor de Europese verkiezingen van 2019 werd hij ook al overgoten met een milkshake. De dader moest Farage destijds 350 pond (411 euro) betalen ter compensatie.

De 60-jarige Farage was een van de drijvende krachten achter het Brexitreferendum, wat ertoe leidde dat het Verenigd Koninkrijk zich terugtrok uit de Europese Unie. Hij staat nu aan het hoofd van Reform UK, een partij die zich vooral richt op het verminderen van de immigratie. Volgens Britse media kan zijn deelname aan de verkiezingen slecht nieuws betekenen voor de Conservatieven van premier Rishi Sunak, aangezien Reform UK mogelijk veel stemmen van rechtse kiezers kan trekken.

Sterker

Prominente partijgenoot Richard Tice van Farage schrijft op X dat zijn partij zich niet laat “wegpesten” en dat het incident UK Reform alleen maar sterker zal maken. “De kinderachtige idioot die een drankje over Nigel heen gooide, heeft ons zojuist honderdduizenden stemmen opgeleverd.”

Labour gaat in de peilingen ruim aan kop en lijkt de grootste partij te worden. De andere partijen hebben nog precies een maand om daar verandering in te brengen.