Huis VS wil sancties tegen ICC om arrestatiebevel Netanyahu

Huis VS wil sancties tegen ICC om arrestatiebevel Netanyahu
ANP

WASHINGTON (ANP) – Het Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor het nemen van strafmaatregelen tegen functionarissen van het Internationaal Strafhof (ICC), melden Amerikaanse media. Het wetsvoorstel, een initiatief van de Republikeinse meerderheid in het Huis, is een reactie op het recente verzoek van de ICC-aanklager om een arrestatiebevel voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Met de wet willen de Republikeinen sancties kunnen opleggen aan personen “die betrokken zijn bij enige poging om een ​​beschermde persoon van de Verenigde Staten en hun bondgenoten te onderzoeken, arresteren, vastzetten of vervolgen”. Mogelijke maatregelen zijn onder meer het verbieden van Amerikaanse vastgoedtransacties en het blokkeren en intrekken van visa.

ICC-aanklager Karim Khan verzocht ruim twee weken geleden om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders. Zij zouden schuldig zijn aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Slagingskans klein

De stap van het ICC leidde tot verontwaardigde reacties van Republikeinen en Democraten in het Congres. Ook president Joe Biden was kritisch. Volgens de president bestaat er “geen gelijkwaardigheid” tussen Israël en Hamas. Tegelijkertijd zei hij sancties tegen het ICC niet te steunen.

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, het wetsvoorstel aanneemt, concludeert onder meer CNN.