Veteranen, leiders en militairen herdenken D-day op Omaha Beach

Veteranen, leiders en militairen herdenken D-day op Omaha Beach
ANP

SAINT-LAURENT-SUR-MER (ANP) – Normandiëveteranen, staatshoofden, regeringsleiders, militairen en andere genodigden herdenken op Omaha Beach D-day. Namens Nederland zijn het koninklijk paar, minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Kajsa Ollongren aanwezig.

In juni 1944 kwamen ruim 132.000 militairen aan land. Met behulp van 9500 vliegtuigen, 7000 schepen en 3200 voertuigen maakten zij een begin met de bevrijding van westelijk Europa. In de lustrumjaren wordt de operatie groot herdacht. D-day is deze donderdag tachtig jaar geleden.

Op de lijst met aanwezigen zijn tal van presidenten, onder meer van Frankrijk, Oekraïne en de VS, en regeringsleiders van onder meer Canada en Duitsland. De Britse koning Charles is op medisch advies niet aanwezig. Zijn zoon prins William wel.

Zwaar bewaakt

Bovendien worden ruim tweehonderd veteranen verwacht die hebben meegevochten bij de invasie van Normandië. Zij zijn allen ruim boven de negentig. Iedere veteraan kreeg bij aankomst op het strand een staande ovatie van de ongeveer 5000 aanwezigen.

Bij de herdenking wordt gesproken over de geschiedenis van D-day en de weg naar de bevrijding die daarop volgde. Er is ook veel militair vertoon. Het gebied wordt zwaar bewaakt door enorme aantallen militairen en politiemensen. Voor de kust liggen oude en moderne marineschepen, waaronder het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Holland.