Buitenlandse media wegen ruk naar rechts na exitpoll Nederland

DEN HAAG (ANP) – “Radicaal-rechtse golf gaat aan Nederland voorbij”, kopt Euronews na de Nederlandse exitpoll van de Europese verkiezingen, waarbij het de PVV niet is gelukt om de grootste partij te worden. Maar andere buitenlandse media benadrukken juist dat de partij van Geert Wilders wel flinke zetelwinst heeft geboekt.

De PVV stijgt volgens de exitpoll van Ipsos I&O en de NOS van 1 naar 7 zetels. GroenLinks-PvdA pakt 8 zetels en lijkt dus de grootste te worden. Dat zorgde voor opluchting bij het linkse blok, merkte Euronews op, maar nieuwssite Politico interpreteert de prognose anders: “Ondanks het gejuich van links na een zenuwslopende dag, is de exitpoll een bevestiging van een voorspelde uiterst rechtse golf.” Ook Al Jazeera ziet de verwachte resultaten als teken van groeiende steun voor Wilders’ anti-immigratiepartij.

In grote delen van Europa wordt rekening gehouden met winst van uiterst rechtse partijen, zoals het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen of de Duitse Alternative für Deutschland. Nederland was donderdag het eerste land waar de stembureaus sloten en waar een exitpoll een beeld geeft van de uitslag.

Nationale kwesties

Volgens de BBC wordt de Nederlandse exitpoll daarom “in heel Europa nauwlettend in de gaten gehouden voor mogelijke trends die elders op het continent naar voren zullen komen, ook al stemmen veel kiezers minstens zo vaak over nationale kwesties als over Europees beleid.” De Britse omroep denkt dat de tegenstanders van radicaal-rechts “voldoening zullen halen” uit de Nederlandse prognose, vanwege de winst van GL-PvdA. Bovendien lijkt ongeveer twee derde van de zetels naar pro-Europese partijen te gaan.

De buitenlandse media stippen ook aan dat de Nederlandse exitpoll nog wel een foutmarge van 1 zetel heeft. De uitslag van de verkiezingen wordt zondagavond bekendgemaakt, als alle Europese stembureaus zijn gesloten.