Belgische koning benoemt N-VA-boegbeeld Belgische koning benoemt N-VA-boegbeeld De Wever tot informateur tot informateur

Belgische koning benoemt N-VA-boegbeeld De Wever tot informateur
ANP

BRUSSEL (ANP) – De Belgische koning Filip heeft de Vlaamse politicus Bart De Wever benoemd tot informateur. De Wever moet nu proberen een stabiele coalitie te vinden voor de Belgische nationale regering. De Wever mag al over een week een eerste verslag uitbrengen bij de koning.

De Wever is burgemeester van Antwerpen en het boegbeeld van de centrum-conservatieve N-VA, de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Deze partij is de grootste partij in Vlaanderen geworden en is bovendien de grootste partij van het land. De Wever is een van de mogelijke premierkandidaten.

Eerder op de dag had koning Filip al verkennende gesprekken gehad met meerdere partijvoorzitters.

Het vinden van een regeringscoalitie op nationaal niveau wordt een lastig karwei. In de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië is heel verschillend gestemd. De nieuwe nationale regering moet traditioneel al deze uitkomsten weerspiegelen.