Hooggerechtshof VS verwerpt zaak anti-abortusactivisten

Hooggerechtshof VS verwerpt zaak anti-abortusactivisten
anp

WASHINGTON (ANP/RTR) – Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen waarin anti-abortusactivisten, waaronder artsen, poogden om toegang tot een abortuspil te bemoeilijken. De uitspraak is een opsteker voor de regering van president Joe Biden, die juist wil dat het middel makkelijk te verkrijgen is.

De negen rechters waren unaniem in hun oordeel, waarmee een oordeel van een lagere rechtbank teniet wordt gedaan. In de zaak richtten de anti-abortusgroepen zich op regelgeving van de medische toezichthouder FDA uit 2016 en 2021 waarmee de pillen, genaamd mifepriston, makkelijker verkrijgbaar werden. Mifepriston dient in combinatie met misoprostol te worden ingenomen voor een abortus. Het wordt in de VS bij meer dan 60 procent van de abortussen gebruikt.

De rechters oordeelden dat “burgers en artsen niet het recht hebben om een rechtszaak aan te spannen, simpelweg omdat anderen bepaalde activiteiten mogen uitvoeren” en zonder dat zij daarbij aantonen “hoe zij worden benadeeld door de vermeende onderregulering van anderen door de overheid”.

Biden, die in november hoopt te worden herkozen, heeft van abortusrechten een centraal thema gemaakt in de strijd tegen de Republikeinen van Donald Trump. Het recht op abortus is een politiek zwaar beladen onderwerp in de VS. Het Hooggerechtshof, dat een conservatieve meerderheid heeft, vernietigde twee jaar geleden de uitspraak van de zaak Roe v. Wade uit 1973, waarmee abortus in het hele land werd gelegaliseerd. In verschillende staten zijn sindsdien maatregelen genomen om abortus te verbieden of sterk te beperken.

ANP PRODUCTIES