Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne
anp

MOSKOU (ANP) – De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

Dat zijn geen eisen waar Kyiv toe bereid is. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vaak gezegd dat hij wil dat alle Russische troepen zich terugtrekken uit dezelfde regio’s. Rusland heeft na de invasie van februari 2022 grote delen daarvan veroverd, maar heeft de officiële provincies, of oblasts, niet volledig in handen. Oekraïne wil bovendien dat Rusland zich terugtrekt van schiereiland de Krim, dat al in 2014 geannexeerd werd.

Poetin probeert met zijn uitspraken de bal bij Oekraïne te leggen. “Zodra Kyiv zegt dat het bereid is om dit te doen en begint met het echt terugtrekken van troepen en officieel afziet van plannen om lid te worden van de NAVO, zullen we onmiddellijk, letterlijk op dat moment, het vuren staken en beginnen met de gesprekken.”

Zwitserland

Oekraïne wees Poetins voorwaarden van de hand. “Het is een complete schijnvertoning. Maak je daarom geen illusies en neem de voorstellen van Rusland die een belediging voor het gezond verstand zijn niet langer serieus”, schreef Mychajlo Podoljak, adviseur van president Volodymyr Zelensky, op social media.

Zaterdag begint in Zwitserland een top over een toekomstig vredesproces in Oekraïne. Rusland is daar niet uitgenodigd, volgens Zwitserland omdat het Kremlin niet bereid was te komen. Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie op het einde van de oorlog.