Bank: Eras-tour Taylor Swift kan Britse renteverlaging uitstellen

anp

LONDEN (ANP) – De recordbrekende Eras-tour van Taylor Swift kan de Britse economie zo’n boost geven dat een mogelijke renteverlaging in september wordt uitgesteld, zegt investeringsbank TD Securities. In augustus trekken honderdduizenden fans naar Londen om de zangeres tijdens haar laatste optredens in het Verenigd Koninkrijk te zien. Mensen zullen dan veel geld uitgeven, waardoor het voor de Bank of England moeilijker kan worden om de inflatie onder controle te krijgen.

Alleen een piek in hotelprijzen kan de inflatie volgens de kenners van TD Securities al tijdelijk met 0,3 procent opdrijven. In het afgelopen jaar heeft de Britse centrale bank zijn rentetarieven in recordtempo verhoogd om de torenhoge inflatie te beteugelen. Door lenen duurder te maken wordt de vraag in de economie afgeremd, wat doorgaans zorgt dat de prijzen minder hard stijgen. TD Securities verwacht nog steeds dat de Bank of England de rente gaat verlagen, maar wel op een later tijdstip.

De Bank of England wil niet specifiek ingaan op de tour van Swift, maar zegt naar “een breed scala aan economische indicatoren” te kijken bij het nemen van beslissingen over rentetarieven.

‘Swiftflation’

Volgens marktkenners is de economische impact van Swifts uitverkochte tournee heel groot. Ze gebruiken termen als “Swiftflation” en “Swiftonomics” om te verwijzen naar de piek in uitgaven aan diensten zoals hotels, vluchten en restaurants rond de optredens van de populaire zangeres.

De Schotse stad Edinburgh, waar Swift eerder deze maand haar tour in het Verenigd Koninkrijk begon, meldde dat de concerten en bijbehorende uitgaven naar schatting 77 miljoen pond (92 miljoen euro) aan de lokale economie hebben toegevoegd. Volgens zakenbank Barclays voegt de volledige tour in het VK naar schatting ongeveer 1 miljard pond aan de Britse economie toe.