Aspirant-minister Beljaarts geeft Hongaarse nationaliteit op

Aspirant-minister Beljaarts geeft Hongaarse nationaliteit op
anp

DEN HAAG (ANP) – Dirk Beljaarts heeft vlak voordat hij minister van Economische Zaken wordt afstand gedaan van zijn tweede nationaliteit, de Hongaarse. Dat heeft hij gedaan op eigen initiatief en niet op verzoek van PVV-leider Geert Wilders, die Beljaarts heeft voorgedragen en vaak bezwaar heeft gemaakt tegen de dubbele nationaliteit van andere politici.

Beljaarts heeft een Hongaarse moeder en werd in 2015 honorair consul voor dat land. Hij is afzwaaiend algemeen directeur van koepelorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

De aankomend minister is niet actief geweest voor de PVV, maar voelt wel een “hele grote sympathie” voor de partij. Wilders heeft hij beter leren kennen in de coronatijd, toen de PVV-leider zich hard maakte voor de belangen van ondernemers.

‘Dezelfde kritiek’

“Omdat het goed is om de focus te houden en het werk dat aanstaande is”, heeft Beljaarts afgelopen vrijdag afstand gedaan van zijn tweede nationaliteit. Het leek hem “wel zo transparant en wel zo fair”.

Beljaarts gaat vragen over het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán uit de weg. De regeringsleider is omstreden om de vermeende uitholling van de rechtstaat onder zijn bewind, maar geldt als goede vriend van Wilders.

De toekomstige minister van Economische Zaken zegt dat het niet zijn beleidsterrein is en verwijst naar zijn beoogde collega die op Buitenlandse Zaken komt. “Maar waarschijnlijk hebben we dezelfde kritiek.”