Oekraïense functionarissen: Russische vliegvelden buiten schot

Oekraïense functionarissen: Russische vliegvelden buiten schot
anp

KYIV (ANP) – Sinds de Amerikaanse president Joe Biden Oekraïne toestemming gaf om Amerikaanse wapens in te zetten op het grondgebied van Rusland zijn sommige Russische aanvallen afgenomen, zeggen twee Oekraïense functionarissen in The Washington Post. Volgens hen is de schootsafstand van de wapens echter te beperkt, waardoor bepaalde Russische vliegvelden buiten schot blijven.

Vanaf die vliegvelden stijgen Russische straaljagers op om zweefbommen te lanceren die veel slachtoffers maken onder Oekraïense militairen en burgers.

Volgens de Oekraïense bronnen mag Oekraïne van de Verenigde Staten doelwitten op Russisch grondgebied bestoken binnen 100 kilometer over de grens. Amerikaanse functionarissen spreken de bewering van deze schootsafstand tegen, aldus The Washington Post.

Eén van de Oekraïeners zegt in de Amerikaanse krant dat de toestemming om Amerikaanse wapens te gebruiken tegen doelen binnen Rusland “de zaken zeker heeft veranderd. De vijand heeft het zeker gevoeld, vooral direct aan de frontlinie.” Maar de functionaris voegt eraan toe: “Noch het bereik, noch de categorie wapens is voldoende.”