Westerse leiders feliciteren Mark Rutte met aanstelling NAVO-chef

Westerse leiders feliciteren Mark Rutte met aanstelling NAVO-chef
anp

BRUSSEL (ANP/AFP) – Mark Rutte heeft na zijn officiële benoeming als secretaris-generaal van de NAVO felicitaties ontvangen uit meerdere westerse landen. Onder meer de Amerikaanse president Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Rishi Sunak en de Franse president Emmanuel Macron reageerden opgetogen op het nieuws.

“Onze gezamenlijke alliantie is zelden zo belangrijk geweest als vandaag”, schrijft Scholz op X. “Jouw ervaring, jouw expertise op veiligheidsgebied en jouw diplomatieke vaardigheden zijn hier op de juiste plek. Een goede keuze voor vrijheid en veiligheid.”

Macron reageerde opgetogen via X. Hij deelde daar een foto waarop hij Rutte lachend begroet. Macron feliciteerde de Nederlander en schreef dat de alliantie noodzakelijker is dan ooit.

Sunak: vol vertrouwen

Ook Sunak is enthousiast over Rutte als nieuwe NAVO-chef. “Ik ben vol vertrouwen dat je het uitstekende werk van Jens Stoltenberg zult voortzetten en de NAVO sterk en verenigd zult houden, zodat we onze collectieve verdediging kunnen versterken en Oekraïnes strijd voor vrijheid kunnen steunen.”

De Amerikaanse president Joe Biden is ervan overtuigd dat Rutte een “uitstekende” secretaris-generaal zal zijn en de inspanningen om Oekraïne te helpen zal bevorderen, zegt een woordvoerder van het Witte Huis. In februari werd bekend dat Biden achter Ruttes kandidatuur stond.