Tweede ronde nodig bij Iraanse presidentsverkiezingen

Tweede ronde nodig bij Iraanse presidentsverkiezingen
anp

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) – Er komt een tweede verkiezingsronde in Iran om te beslissen wie de volgende president van het land wordt, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De strijd, die volgende week vrijdag plaatsvindt, gaat dan nog tussen de erg conservatieve Saeed Jalili en de meer gematigde Masoud Pezeshkian.

Geen van de kandidaten haalde vrijdag de absolute meerderheid die nodig was om de verkiezing in één ronde te winnen. Vier kandidaten namen deel aan de eerste ronde. Volgens het ministerie was het een nek-aan-nekrace tussen Pezeshkian, die iets meer dan 10 miljoen stemmen zou hebben gehaald, en Jalili, die op ongeveer 9,4 miljoen stemmen zou kunnen rekenen. Jalili geldt als de voorkeurskandidaat van hoogste religieuze leider, ayatollah Ali Khamenei.

Volgens het ministerie heeft maar 40 procent van de Iraniërs zijn stem uitgebracht. Dat is het laagste cijfer sinds de revolutie in 1979, toen de Islamitische Republiek werd opgericht. Khamenei had Iraniërs juist opgeroepen om massaal te gaan stemmen. Het sluitingsuur van de stemlokalen werd ook meermaals verlengd om meer mensen de kans te geven hun stem uit te brengen.

Helikopterongeval

Hoewel de ayatollah en niet de president het laatste woord heeft in de Iraanse politiek, kan de keuze volgende week vrijdag toch impact hebben voor Iraniërs. De president leidt de regering bij het praktische bestuur van het land en kan de toon van de Iraanse politiek beïnvloeden.

De Iraanse verkiezingen vinden plaats na het overlijden van de conservatieve president Ebrahim Raisi. Hij verongelukte in mei door een helikopterongeval.