Consumentenbond: stop de schuldenindustrie

Consumentenbond: stop de schuldenindustrie
anp

DEN HAAG (ANP) – Het systeem van schulden incasseren moet op de schop. Dat vindt de Consumentenbond, die staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) in een brief oproept maatregelen te nemen. “Bedrijven zouden geen geld mogen verdienen aan andermans schuld. En de kosten mogen niet zó oplopen dat consumenten daardoor steeds dieper in de problemen komen.”

De bond geeft aan dat een op de elf huishoudens problematische schulden heeft. “Tegelijkertijd verdient de schuldenindustrie miljarden aan de ellende van consumenten”, aldus de bond, die dit immoreel en maatschappelijk onverantwoord noemt. “We moeten af van bedrijven wier businessmodel is gebaseerd op het innen van incassokosten. In 2022 was de gemiddelde winstmarge van incassobureaus 46 procent. Dat zegt genoeg”, zegt directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar.

De Consumentenbond wil dat bij consumenten met schulden alleen daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening worden gebracht. “De hoogte van incassokosten is nu afhankelijk van de hoogte van de vordering. Maar eigenlijk is dat heel raar. Of je nu een brief stuurt vanwege een schuld van 50, 500 of 5000 euro, die administratieve handeling wordt er niet duurder door”, aldus Molenaar.

‘Menselijke maat mist’

Daarnaast wil de bond dat de zogenoemde toerekenvolgorde wordt omgedraaid. “Als iemand met schulden nu een bedrag aflost, dan wordt dat eerst in mindering gebracht op de incassokosten, dan op de rente over de schuld en tenslotte pas op de openstaande schuld. Het gevolg is dat sommige consumenten langdurig betalen voor telkens weer opstapelende kosten”, legt de directeur uit.

Verder moet er volgens de bond een verbod komen op het opkopen en doorverkopen van schulden. “Zo’n opkopende partij heeft totaal geen binding met consumenten of benul van de oorspronkelijke vordering. De menselijke maat mist. Bovendien moet het bedrijf het geld dat het betaalde voor die bulk aan schulden, terugverdienen. En dat gaat maar al te vaak over de rug van de schuldenaren”, aldus de bond.