Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens
anp

DELFT (ANP) – Het woningtekort in Nederland is in 2023 verder opgelopen, hoewel er 88.200 woningen zijn bijgebouwd. Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig, 10.300 meer dan een jaar eerder. Dit staat in de jaarlijkse prognose die onderzoeksbureau ABF Research uitvoert in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De belangrijkste oorzaak voor de grotere behoefte aan woningen is de toename van het aantal huishoudens, onder meer door migratie en doordat mensen langer alleen wonen. De onderzoekers gaan er nu van uit dat er in 2031 ruim 19.000 huishoudens meer zijn dan ze in de vorige prognose hadden ingeschat.

De politiek vindt een woningtekort van 2 procent van de totale woningvoorraad acceptabel. Om dit te bereiken moeten er per direct 231.800 woningen worden bijgebouwd, stellen de onderzoekers. Nu is het tekort 4,9 procent. Ook is berekend dat er de komende jaren 993.200 woningen nodig zijn om het tekort in 2031 voldoende te hebben ingelopen.

Huizenprijzen omhoog

Kenners roepen al tijden dat er veel meer woningen bijgebouwd moeten worden in Nederland, maar dit wil nog niet heel erg vlotten. Zo zijn er vorig jaar minder nieuwbouwwoningen bijgekomen dan een jaar eerder. Een belangrijke oorzaak voor de problemen is het trage afgeven van vergunningen voor bouwlocaties door gemeenten en provincies.

Doordat er veel meer mensen zijn die willen verhuizen dan dat er huizen beschikbaar zijn, zijn de huizenprijzen hard opgelopen. Makelaarsorganisatie NVM constateerde al dat koopwoningen nog nooit zo duur zijn geweest als afgelopen kwartaal. Met name starters hebben hierdoor grote moeite om een betaalbaar huis te vinden. Ook op de huurmarkt is het aanbod flink opgedroogd, omdat veel verhuurders hun huurwoningen momenteel liever te koop aanbieden.

Eerder klonk er ook kritiek op de woningtekortcijfers waarmee in Den Haag wordt gerekend. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelde in februari dat de inschatting van de vraag naar ouderenwoningen niet zou kloppen. Dan gaat het om huisvesting die bijvoorbeeld gelijkvloers is. “Er zijn jaarlijks niet alleen veel woningen nodig voor ouderen. Maar er komen er jaarlijks ook veel bij, bijvoorbeeld omdat mensen overlijden of naar een verpleeghuis gaan”, zei directeur Taco van Hoek van het kennisinstituut. Een deel van de honderdduizenden woningen die de overheid komende jaren wil laten bijbouwen voor ouderen zou daarom eigenlijk niet nodig zijn.